Bize güvenen
20,000+ Kişi
En İyi Hastaneler
Türkiye'de
1 Numaralı
İstanbul'daki klinik

Mini Gastrik Bypass

Gastrik Bypass ile Mini Gastrik Bypass‘ın temel farkı; midenin içinden bölünen yüzde 5 ile 10 arasındaki parçasının ince bağırsağa bağlanırken, bağırsağın bağlantı noktasının bölünmeden yapılmasıdır. Yani ameliyatta risk bir parça daha azalır.

Mini Gastrik Bypass’ın Dezavantajları Nelerdir?

Mini Gastrik Bypass’da hastanın tekrar verdiği kiloları alma olasılığı küçüktür ancak ömür boyu vitamin almak zorundadır. Bir de mide çıkışı kesilip daha alt segmentten bağlanmadığı için Gastik Bypass’a göre, safra reflüsü olma olasılığı varlığından, reflüsü olan hastalarda mümkün olduğunca tercih etmemekteyiz.

Mini Gastrik Bypass Kimlere Uygulanır?

  • Öncelikle reflüsü olmayan hastalara
  • Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan; 18-65 yaşları arasındaki hastalara
  • Vücut kitle indeksi 35 ile 40 arası olup, aşırı yağlanmaya bağlı olarak Tip2 diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon ve uyku apnesi gibi hayatını sürdürmekte sorun yaşayan hastalara 
  • Ayrıca vücut kitle indeksi  30 – 35 arasındaki hastaların, obeziteye bağlı Tip 2 şeker ve buna bağlı olarak çeşitli metabolizma bozukluğu var ise doktorunun kararıyla
  • 18 yaş altındaki hastalarda ise durum obezitenin derecesine buna bağlı yaşadığı sağlık sorunlarına bakılarak hekim kararı doğrultusunda ve ebeveyn onayı ile
  • 65 yaş üstü kişilere bu ameliyat yapılabilmektedir ancak hastanın sağlık durumu ve ameliyat olursa hayat konforunun ve yaşam süresinin olumlu yönde etkileneceğine kanaat getirilirse

Mini Gastrik Bypass ameliyatı yapılabilir.

Mini Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beslenmem Nasıl Olmalı?

Hastanın yaşam tarzında köklü değişikliğe giderek, eski yaşam tarzından çıkıp hayatına bol miktarda hareketi katıp, beslenme uzmanıyla çalışarak yeme alışkanlıklarını tamamen değiştirmesi çok önemli. 

 Oluşturulan diyet programları hasta bazındadır ancak genel olarak; 

  • Ameliyat sonrası dönemde hızlı kilo kaybı süreci başladığı için, doku iyileşmesini desteklemek ve kas kaybını en aza indirmek için yeterli protein alındığından emin olmak çok önemli. Bu da günde yaklaşık olarak 60-80 gr’lık proteinden oluşmaktadır.(Kırmızı et, tavuk, hindi, balık) 
  • Tüketilecek olan yiyeceklerin, ağırlık kaybını maksimuma çıkarırken reflüyü ve damping sendromunu en aza indirmelidir.
  • Öğün atlamamak, ameliyat sonrası komplikasyonların önüne geçerken sindirim sistemindeki yaraların da iyileşmesine yardımcı olur. 
  • Uygulanacak olan aşamalı diyet programı, ameliyat sonrası için en uygun beslenme şeklidir.
  • Her gün en az 6-8 bardak gazsız, kafeinsiz ve en önemlisi de  kalorisiz içecekler içmelisiniz. Yemeklerden yarım saat önce bir şey içmeyin. Böylece midenizin bulanmasını önlersiniz.
  • Ameliyat sonrası 5 kademeli diyet uygulanır. Bunlar; Berrak Sıvı Dönem, Koyu Sıvı Dönem, Püre Dönemi, Yumuşak Katı Dönem ve Katı Gıdaya Geçiş dönemlerini kapsar.

Mini Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Ne Zaman Spor Yapabilirim?

Ameliyattan sonraki ilk 3 ay çok önemlidir. Aşırı yorucu ve ağırlık kaldırıcı hareketlerden kaçınmalısınız. İlk ay hafif yürüyüşler en idealidir. 2. aydan sonra karın kaslarına baskı yapmadan yürüyüş, yüzme ve fitness kilo kaybederken vücudunuzdaki sarkmaları da en aza indirecektir.